virus

Virusi  pridejo v računalnik preko spletnih strani ali USB ključev, ko to najmanj pričakujemo. Največkrat so podtanjeni kot reklamna sporočila, ki se v obliki pojavnih oken prikažejo uporabniku in od njega zahtevajo klike na točno določena mesta… Velikokrat pa se pojavijo na motečih mestih in jih ljudje poklikamo zato, da se jih znebimo… In tako je program v našem računalniku…

Te škodljive programe razvrstimo v naslednje skupine: malware, spyware, adware, rootkit-i, phising, SPAM (neželena e pošta), lažni antivirusni programi (scareware), prevare s plačilnimi karticami.

Trojanci največkrat naš računalnik spremenijo tako, da samodejno obiskuje določene spletne strani, preprečujejo nalaganje posodobitev, njihovi avtorji pa lahko z njimi tudi kradejo gesla, številke kreditnih kartic…

Trenutno je virusov in zlonamerne programske kode, ki preži na nas zelo veliko (z vsemi verzijami se je številka povzpela že čez 50 miljinov), metode odstranjevanja le-te pa precej zahtevne. V skrajnem primeru je potrebno računalniški sistem postaviti znova.

Nekaj dobrih rešitev ponujajo razvijalci protivirusne opreme na svojih spletnih straneh. A ta ponavadi ni dosegljiva, ker virusi blokirajo njihovo prikazovanje:

Preprost preizkus – če se vam odpre naslednja spletna stran, potem vas računalnik zagotovo nima zahrbtnega trojanskega konja … W32-Downdup.

www.f-secure.com

Za čiščenje trojancev predlagamo dokaj učinkovit program  Online Scanner, ki ga lahko snamete na zgornji spletni strani (če se vam je stran seveda prikazala, ga lahko najdete med Orodji) ali pa ga zaženete iz našega strežnika, s klikom na spodnjo sliko.

f-secure

Program si lahko tudi shranite in ga zaženete večkrat.

Za začšito pred okužbami z USB ključki pa svetujemo uporabo PandaUsbVacine, ki na določen del sistemskega diska in vsak novo vstavljeni USB ključ namesti program, ki preprečuje samodejno zaganjanje vsebine ključa in s tem prepreči okužbo sistema…

Tudi ta program lahko namestite iz našega strežnika s klikom na spodnjo sliko.

panda

Ko se program namesti in zažene, morate s klikom na

panda1

Vaccinate computer le tega zaščititi…

Avtomatičen samozagon USB naprav in tudi drugih pogonov (CD-DVD-BlueRay) pa lahko izključimo tudi s spremembo vpisa v register oz. opravilno tabelo.
Postopek je opisan v članku izklop – USB!

Če še vedno uporabljate Win XP si lahko namestite popravek, ki bo samozagon ustavil namesto vas, za ostale operacijske sisteme pa si navodila lahko preberete na tej povezavi.

virus2


V primeru, da je (bo) računalnik tako zelo okužen, da ga ni (ne bo) mogoče niti zagnati, priporočamo, da si pripravite zagonski CD (ali USB ključek), ki zažene računalnik v okolju Linux. Tam preišče in očisti trde diske sistema ter nameščeni operacijski sistem.

Po uporabi tega diska ponavadi lahko pridemo do našega osnovnega operacijskega sistema in ga nato posodobimo in ponovno pregledamo s protivirusniki, našega sistema.

Sliko takega CD’ja lahko snamete z obiskom naslednje povezave:

avg-cd

Preneseno datoteko nato zapišete na CD ploščo kot sliko (postopek je odvisen od vašega programa za zapis CD/DVD plošč – če boste datoteko zapisali z navadnim načinom, CD ne bo deloval!)

Na strani AVG, kot tudi straneh drugih podjetji, ki se ukvarjajo s protivirusniki, najdete posebna orodja, ki vam natančno pregledajo očistijo računalnik določenih virusov.

nazaj1


DODATEK (CryptoLocker):

Obstajajo tudi okužbe, proti katerim žal ni prave pomoiči. Ena takih je CryptoBot oz. CryptoLocker, ki kriptirajo (onemogočijo za branje) datoteke na računalniku. Ponavadi se spravijo nad datoteke, ki smo jih ustvarili mi (dokumenti, fotografije, predstavitve…). O tem, da imamo na računalniku tak program, nas ta celo obvesti s sporočilom “policije”, da moramo plačati 100, 200 ali celo 1000€, ker smo kršili zakone… Potem nas povabijo, da denar nakažemo v zameno za ključ, ki bo naše težave odstranil…

Varnostni analitiki svetujejo, da ljudje ne nasedajo prevarantom in jim ne nakazujejo denarja. V primeru, da imajo varnostne kopije podatkov,preprosto na novo namestimo programe na računalnik in obnovimo svoje datoteke. Bistveno teže je tistim, ki nimajo varnostnih kopij. Toda v tem primeru ni nikakršnih zagotovil, da bodo ob plačilu odkupnine resnično prejeli ključ ki bo naše datoteke odklenil.

Zato je zelo pametno, da naše datoteke, ki so bistvenega pomena shranjujemo v varnostne kopije. Najbolje je, da so te shranjene na drugih lokacijah (prenosnih trdih diskih, USB ključkih…), ki sicer niso priključeni na naš računalnik.

DODATEK (Scareware):

Ljudje smo po naravi nezaupljivi – ponavadi ne zaupamo protivirusnim programom, ki jih imamo nameščene na svojenm računalniku in raje verjamemo nekemu sporočilu, ki se nenadoma pojavi na zaslonu med brskanjem po spletu ali pa se je pojavilo, ko smo odprli e-pošto neznanega pošiljatelja. Vsebina sporočila nas opozarja, da je naš računalnik okužen in da se  na njem nahaja vsaj 20 virusov. Naslednje navodilo je, da pritisnemo na prikazano povezavo in namestimo njihov brezplačni program, ki bo te viruse odstranil.

Najpomembnejše v svetu računalništva:

“NIČ NI BREZPLAČNO”

Ponavadi s takim programom pridobimo (virusni)  program, ki nas bo najprej opominjal, da si moramo kupiti program za optimizacijo računalnika, ki stane le 10 €, enkrat na dan,
nato pa bodo ta obvestila vedno pogostejša… V skrajnem primeru vsakih 30 sekund.
Spodnja slika prikazuje ponaredek zaslona znanega brezplačnega protivirusnika AVG, ki mu hitro lahko nasedemo:

scare

nazaj1