Po določenem času uporabe računalnika se sistem prične slabše odzivati. Čas zagona obsežnejših programov se podaljša. občasno pa se sistem celo sesuje. Vzroka za takšno obnašanje sta predvsem dva in običajno nastopita kar istočasno.

Težave s trdim diskom in registrom

V računalniku se neprestano vrtijo plošče trdega diska. Računalnik naj neprestano podatke  zapisuje, premika in briše. Zelo hitro se zgodi, da diske precej zapolnimo in prostora za aktivnosti sistema ostane malo. Priporočamo, da vsebino trdega diska večkrat preverimo v raziskovalcu in nepotrebne datoteke izbrišemo. Izbrišemo lahko tudi vse začasne datoteke, ki jih je zapisal sistem. Za takšno čiščenje lahko uporabimo CCleaner. (Program bo opisan v nadaljevanju.)

Po takem čiščenju je priporočljivo tudi optimirati (defragmetirati) prostor na trdem disku. Trenutno najbolj razširjeni operacijski sistem Windows 7 (seveda tudi Windows 8 in 10) privzeto takšna optimiranja opravlja enkrat tedensko oziroma v času nizke aktivnosti sistema. Če pa želimo sami pognati optimizacijo pa to storimo tako, da se postavimo v “Moj računalnik” in z desnim klikom na enega od trdih diskov prikličemo lastnosti naših trdih diskov. Tam izberemo “Orodja” in nato “Defragmentiraj”.

defraqg

Lahko pa si na računalnik namestimo tudi programe, ki služijo le temu namenu. Takšen je Auslogic Disk Defrag. defrag(Program lahko namestite tudi s pomočjo spletne strani www.ninite.com, ki je opisana v naslednjem poglavju.)

 

av-defrag0 av-defrag1

Sliki ponazarjata zasedenost trdega diska  pred in po defragmentaciji. Rdeče obarvani deli predstavljajo
delce (fragmente) datotek, ki jih je potrebno premakniti.

Na SSD diskih defragmetacije ne izvajamo! (Za stabilnost delovanja teh naprav poskrbijo gonilniki, ali pa smo ob nakupu prejeli posebne programe, ki skrbijo za optimalno delovanje SSD enote.)

Operacijski sistem tudi neprestano podatke zapisuje v register (ena najpomembnješih datotek z vsemi podatki). Tudi register je dobro občasno nekoliko prečistiti saj neaktivni vpisi zelo upočasnijo delovanje računalnika. Za čiščenje registra priporočamo brezplačen program CCleaner, s katerim lahko poleg registra odstranite tudi napačno nameščene programe (predvsem razne DEMO igre, ki so ostale od nekdanjega navdušenja, sedaj pa jih ni mogoče izbrisati, ker smo namestitvene CD’je že zavrgli…). S tem preprostim programom lahko tudi nadziramo, kateri programi naj se samodejno zaženejo. Program lahko prenesete s spletne strani razvijalca (https://www.piriform.com/ccleaner).

ccleaner

Težave s prevelikim številom obnovitvenih točk

Sodobni operacijski sitemi (Windows XP, Windows Vista in Windows 7, 8 in 10) imajo zelo uporabno funkcijo Obnovitev sistema, ki nas velikokrat reši hudih težav, ko “pomotoma” namestimo kakšno neumnost, ki računalniku škodi. Ta funkcija za svoje potrebe na disk ob vsaki spremebi (novi namestitvi ali odstranitvi programa) zapiše podatke o stanju sistema – tako nastanejo obnovitvene točke.

Količina podatkov v obovitvenih točkah je odvisna od operacijskega sistema in nameščenih programov. Skupna velikost ponavadi ne preseže 5% prostora na trdem disku. To sicer ni veliko a računalnik jih zapiše na prosti del trdega diska in jih zaščiti pred premikanjem in brisanjem. Tako sicer računalnuik zapisuje tudi ostale podatke s to ralziko, da je ostale mogoče premakniti in urediti z defragmentacijo, do teh pa program za defragmentacijo nima dostopa.

S časom se trdi disk zapolni s takimi paketki, ki ovirajo pisanje in branje ostalih podatkov tudi v primeru, ko je disk še skoraj prazen. Bralno-zapisovalni sitem takšne paketke prskoči, podobno, kot da bi tekli po tekaški stezi na katero je nekdo nastavil večje in manjše skale, ki jih je potrebno preskočiti.

Ostali podatki se pričenjo zapisovati razpršeno. Težave nastopijo tudi pri prebiranju le-teh. Aktivnost trdega diska (signalina lučka trdega diska neprestano utripa) se ne ustavi niti,
ko so je operacijski sitem s porgrami že naložil.

Branje podatkov je počasno, trdi disk pa se, zaradi neprestane aktivnosti, močno pregreva. Težava je s pregrevanjem je izrazitejša pri prenosnih računalniki, kjer hladilni sistem zaradi
prostorske stiske ne doseže trdih diskov.

Ko se nam ta težava pojavi, je s preprosto defragmentacijo ne moremo odpraviti. Če računalnik normalno deluje, le da je počasen, si lahko privoščimo izklop Obnovitve sistema v nadzorni
plošči – najdemo ga v področju System, ali pa preprosto uporabimo CCleaner in izbrišemo nekaj starejših obnovitvenih točk. Ko naredimo eno od tega računalnik znova zaženemo. Pri ponovnem zagonu se bo prostor namenjen obnovitvenim točkam sporstil in z nekaj zaporednimi defragmentacijami bomo podatke in programe ponovno združili. (Po defragmentaciji lahko uporabimo lahko tudi čistilec diskov v CClenarju).

tocke-7

ali CCleaner

obnovitev

Podobno okno (Sistemske lastnosti) lahko prikličemo tudi v starejših Windowsih XP.

tocke-xp

Redno čiščenje neuporabnih datotek na disku kjer se nahaja operacijski sistem (Windowsi ali kaj drugega) in uporaba defragmentacije bosta zagotovo pohitrila računalnik in izboljšala uporabniško izkušnjo.

Težave v notranjosti računalnika.

Ker se računalnik ponavadi hladi s pretokom zraka, tega pa vleče iz okolice, se obnaša podobno kot sesalnik za prah. Toda ta sesalnik nima vrečke za prah, zato se ta nalaga na dele v računalniku. Tako prihaja do prekomernega segrevanja.

Merilniki temperature v notranjosti tako povečajo pretok zraka z intenzivnejšim vrtenjem ventilatorjev, obenem pa znižajo delovno frekvenco računalnika. Tako se prah nalaga še hitreje, računalnik pa deluje vse počasneje.

To motnjo sprva zaznamo le zaradi večje intenzivnost motorjev ob kompleksnejših operacijah, saj postaja računalnik ob takšnih aktivnostih glasnejši. Sčasoma pa je intenzivnost hladilnih ventilatorjev neprestano velika in računalnik postane zelo glasen.

prah1

Notranjost računalnika in procesorski hladilnik – po devetih mesecih uporabe.
Lokacija: računalniško ohišje je bilo dvignjeno  15 cm od tal v skrbno čiščenem prostoru!

Zelo koristno je, da računalnik vsakih 6 mesecev odpremo in “prepihamo” hladilnike, ventilatorje in napajalnik.

V primeru, da bomo hladilnike sneli s svojih mest si moramo pred tem v trgovini z računalniškim materialom priskrbeti termalno kremo, ki jo po čiščenju nanesemo v
zelo tankem sloju pod hladilnike.

prah2

pasta

Sicer pa tako temeljito čiščenje raje prepustimo strokovnjakom!

prah3

Občasno pa se zgodi, da se prah in umazanija nabereta tudi v priključkih znotraj računalnika. Ta težava vpliva predvsem spominske module in trde diske.

      serial-ata
Novejši računalniki imajo diske priključene s priključki Serial-ATA

paralel-ata1paralel-ata
V nekoliko starejših računalnikih pa so diski povezani s priključki Paralel-ATA

ddr-1
Spominski modul.

maticna

Pred vsakim čiščenjem računalnik izklopimo iz el. omrežja. Če bomo z matične plošče odstranjevali komponente (spominske module, procesor, razširitvene kartice…) si pred tem pripravimo primerno mesto, saj so te komponente zelo občutljive na statično elektriko. Dobra izbira je ALU-folija.

Napihnjeni kondenzatorji na matični plošči

kondNa tem mestu bi lahko omenili še eno pogosto težavo, ki doleti predvsem računalnike, ki so priključeni neprestano – 24 ur na dan – cel teden. Pri teh računalnikih po določenem času (2. do 3. letih) pričnejo odpovedovati elektrolitski kondenzatorji na matični plošči. Težavo opazimo, ko zaženemo več programov istočasno, tedaj programi pričnejo “zmrzovati”, ali pa programi enostavno prenehajo odzivati. V najslabšem primeru se računalnik samodejno znova zažene.

Ti kondenzatorji namreč skrbijo za nemoten in hiter dotok energije v spominske module in procesor. Če te energije v želenem trenutku ni, programi “zmrznejo”.

Odslužene kondenzatorje spoznamo napihnjenosti. V najhujših primerih pa so iz svoje notranjosti celo že spustili elektrolit (črna packa na vrhu kondenzatorja ali ob vznožju).

Zaradi iste napake ponavadi odpovedujejo tudi napajalniki elektronskih naprav in polnilci za telefone.

kond2
Napihnjena kondenzatorja.        Zamenjana nova kondenzatorja

Napako odpravimo tako, da kondenzatorje zamenjamo. Za to opravilo potrebujemo nekaj znanja elektronike in prakse spajkanja.
(Tega opravila se lotite le, če ste prepričani v svoje početje.)

nazaj1